Dominika Jelínková a Milan Knapec: Kocour Alfons život v dodávce miluje

3. srpen 2017

#Vanlife. Žijí a pracují na cestě, bydlí v dodávce. Kocour Alfons s nimi. Termín digitální nomádi odmítají. Noví hippies jsou jim bližší.

„Auto jsme si pořídili asi před dvěma lety. Máme v něm postel, kuchyňku, sprchu, která se dá používat jen zvenčí auta, a velkou knihovnu,“ říká Milan Knapec. „Jednou k ránu mi Milan zavolal a zeptal se, jestli jsem ochotná žít v dodávce. Já jsem se tomu vysmála a řekla jsem, že rozhodně ne. Zhruba měsíc nato Milan přijel s dodávkou, bývalým chlaďákem, který v Německu dřív rozvážel párky,“ upřesňuje s úsměvem Dominika Jelínková. Po tříměsíční přestavbě auta vyrazili (v zimě) přes západní Evropu do Portugalska a Španělska, odkud se na měsíc přeplavili do Maroka. „Idea byla prostě jet do tepla,“ říká Milan. Cestu po pobřeží a návštěvu surfařských spotů kombinovali s výlety do hor a návštěvami měst. Po tři čtvrtě roce se dvojice vrátila kvůli práci nakrátko do Česka, kde si pořídili kočku Alfonse a vyrazili na cestu znova.

S kocourem Alfonsem na cestách

V čem je rozdíl, když se cestuje s kočkou? „V noci máme kvůli kočce otevřené dveře, aby mohla lovit. Vždycky se vrátí. Chodí s námi na výlety. Je s ním strašná sranda, třeba když prší a musíme zůstat v autě,“ říkají Milan a Dominika. „Doma je Alfons zpruzelej a leží u vchodových dveří, škrábe a chce chodit pořád ven. Když vidí, že balíme na cestu, vleze si hned do přepravky. A mezi čtvrtou a sedmou ráno chce lovit.“

Práce na cestách? Žádný instagramový ideál

„Někdy to bylo utrpení, někdy to byla ta nejskvělejší věc,“ říká o práci na cestách Milan s tím, že pracovat 12 hodin denně na projektu, zavřený v autě na sluncem vyhřáté portugalské pláži plné lidí, je prostě těžké. Nebo na marockém parkovišti, kolem kterého se pořád potuluje skupina dětí, které chtějí dostat bonbon nebo vyzkoušet, jak pevně je připevněné zpětné zrcátko... Že by dnešní digitální nomádi byli nástupci hippies, si rozhodně nemyslí. „Skutečné hippies ale na cestách Evropou potkáte,“ tvrdí Milan. „Na cestě ale hlavně máš čas na sebe. Každý den je jiný a uvědomíš si, co tě baví,“ je o hlavních výhodách „vanlife“, života v dodávce, přesvědčená Dominika. Poslechněte si rozhovor s nimi v cestovatelské a outdoorové Casablance!

Z výletu Milana a Dominiky
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.