Filip Kadlec v Casablance: S Jawou v srdci po Jižní Americe

9. červen 2017

Po českých krajanských stopách v Jižní Americe cestoval 7 měsíců Filip Kadlec, pro kterého je motorka značky Jawa srdeční záležitost. Byla to jeho první motorka, na které v 5 letech jezdil, a podniká na ní i dnešní velké cesty.

„Plán byl nemít plán. Měli jsme vytipované jenom země, které jsme s přítelkyní chtěli navštívit. Argentinu, Chile, Peru, Bolívie a Ekvádor, který nám nakonec nevyšel. Ale brali jsme to celkem cik cak,“ říká Filip Kadlec. Trasa to tím pádem byla poměrně atypická. Začínala v Buenos Aires, končila v Limě. „Některé věci se ale ani na atypické cestě prostě nedají vynechat, třeba Salar de Uyuni, Fitz Roy nebo Ushuaia,“ usmívá se Filip.

Jawař tělem… i sochou

„Mám i jiné motorky, ale Jawa mi byla vždycky nejblíž,“ říká o svém stroji Filip Kadlec. Po cestě dělal video rozhovory s krajany a jejich potomky, protože chtěl přidat své cestě něco navíc než jen potěšení z jízdy a vlastního cestovatelského poznávání. Ze své expedice plánuje i vydat knihu.

Překvapení Filipa čekalo v Bolívii. Největší Jawa klub v Jižní Americe, ve městě Cochabamba, po Filipovi pojmenoval sochu. V Cochabambě totiž měli sochu motorkáře (svařenou ze skutečných dílů), které se rozhodli dát jméno až podle toho, kdo na místo dorazí jako první z Česka na příslušném stroji. A to byl – aniž by o tom dopředu věděl – právě Filip Kadlec.

O nejkrásnějších místech trasy, o svých zkušenostech s jihoamerickou policií, „antivegetariánskou“ kuchyní, pády a technickými zádrhely vypráví Filip Kadlec v Casablance. Na cestu taky vyrazil v páru, ale hned na začátku se s přítelkyní (partnersky) rozešli a pokračovali už jen jako spolujezdci. Poslechněte si o tom všem záznam vysílání cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave…

S jawou v srdci po jižní Americe: Aguilas Legendarias
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.