Fotograf Jiří Pasz: Barma žije v radostné nejistotě

28. září 2014

Barmský punk a metal. Prázdné bulváry barmského hlavního města Naypyidaw. Země ve víru změn a plná očekávání. Český fotograf a spolupracovník neziskových organizací barvitě přibližuje současnou Barmu.

Jiří Pasz je fotograf, který se věnuje sociálním a humanitárním tématům. Navštívil přes 30 zemí, minulý rok žil v Kambodži. Série barmských fotografií Radostná nejistota byla pořízena ve spolupráci s Amnesty International během podzimu 2013. K vidění je teď v klubu Cross v Praze.

„Nejsou tu jen farmáři, mniši a vojáci. Barma je komplexní a rychle se vyvíjející vesmír plný umělců, aktivistů, pankáčů, obchodníků, novinářů, studentů, modelek a tatérů. Je to země, kde se hraje rock, metal i reggae. Je to země naděje a radostné nejistoty,“ píše Jiří Pasz o Barmě v rámci své výstavy na webu.

„To, co skutečně viditelně mění Barmu, jsou mobilní telefony.“
Jaké dojmy si Jirka odnesl z podivného hlavního města, kam se vládnoucí junta paranoidně přestěhovala z Rangúnu? Jací jsou Barmánci? Jaké hodnoty vyznává punková kapela The Rebel Riot? Jak vypadá buddhismus naladěný ostře a násilně proti muslimům? Jakou roli hraje v Barmě tetování? A proč je mobilní telefon něco, kvůli čemu jsou Barmánci schopní i zbankrotovat? Poslechněte si záznam vysílání cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave.

Jiří Pasz mluví také o tom, jaké komplikace přináší cestování po zemi, kde probíhá tak výrazná transformace. Spočívají nejenom v zatím nedostatečné (a také drahé) infrastruktuře – dopravě a ubytování. Ani místní nemají vždy úplně jasno v tom, které oblasti země jsou aktuálně přístupné cizincům a které ne. Zmiňuje možnosti, jak cestovat po Barmě zodpovědně.

Čtěte také

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.