Francoise a Claude Hervéovi: 14 let na cyklocestě kolem světa

3. únor 2013

1. dubna 1980 vyjeli dva mladí Francouzi Francoise a Claude Hervéovi na kolech na cestu kolem světa. Předpokládali, že bude trvat asi 2 až 5 let. Ve skutečnosti se cesta protáhla na 14 let.

Francoise, tehdy jednadvacetiletá studentka bytové architektury, a Claude, pětadvacetiletý ortoped-protetik, se rozhodli opustit svoje zázemí ve Francii, aby poznali svět na vlastní oči. Po 13 měsících cestování a 20 000 km se v pákistánském Karáčí vzali. Na cestě se jim pak (na Novém Zélandu) narodila dcera Manon, se kterou po pár týdnech byli opět on the road. Cestu ukončili, až když Manon nastoupila do školy.

Hervéovi ujeli více než 150 000 kilometrů a projeli 66 zemí pěti kontinentů. Navštívili Tibet v zimě, Brazílii, Indonésii, Austrálii i panamsko-kolumbijskou hranici, kde v té době téměř neexistovala sjízdná cesta. Projeli kapitalistické i komunistické země ještě před rozpadem východního bloku.

Jak intenzivně Hervéovi jezdili na kole, než vyrazili na cestu? Co je vlastně nejvíc zajímalo? Co nejoriginálnějšího kdy viděli vézt na nosiči kola? Chtěli s cestou kolem světa někdy seknout? A jak vůbec byl těžký návrat do „normálního” života ve Francii? Jaká je jejich philosophie du voyage? Některé z těchto otázek jste položili vy sami na Facebooku pořadu. Poslechněte si kompletní záznam vysílání s odpověďmi...

02821549.jpeg

Do Česka Hervéovi dorazili na festival Cyklocestování.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.