Holanďanka, která dojela na traktoru na Antarktidu, bude hvězdou festivalu Kolem světa

13. listopad 2015

O víkendu 28.–29. listopadu 2015 přivítá Národní dům na pražském Smíchově cestovatelský festival Kolem světa, jehož program následuje úspěšné brněnské vydání festivalu minulý víkend. Organizátoři připravili 50 komentovaných projekcí a cestovatelských setkání.

Hlavním hostem festivalu bude holandská Tractor Girl. Herečka a cestovatelka Manon Ossevoort jela z Nizozemí až na jižní pól. Cesta trvala přes 4 roky a celou dobu cestovala na traktoru. Nezastavilo ji ani to, že byla hned na začátku uvězněná na dva týdny v Belgii za jízdu traktorem po dálnici. V cestě se jí podařilo pokračovat a celkem urazila přes 38 tisíc kilometrů přes 22 zemí s maximální rychlostí 20 kilometrů za hodinu. Dojela do Kapského Města, aby se pak vrátila stejnou cestou zpět. Na to, aby posléze dosáhla jižního pólu, si pořídila nový, speciálně zateplený traktor. „Sny se mají plnit,“ říká o svém neuvěřitelném příběhu Manon Ossevoort.

03511557.jpeg

Dalším inspirativním hostem bude známý dobrodruh Dan Přibáň, který se svým týmem žlutých trabantů a motorek projel za 6 měsíců Austrálii, Indonésii, Východní Timor a Thajsko. Dan Přibáň, autor celého konceptu cestování trabanty, shrnuje, že šlo o nejnáročnější cestu, kterou na své etapové cestě kolem světa absolvoval.

Čtěte také

Ladislav Zibura v létě sbalil svůj život do 12 kilogramů, hodil batoh na záda a vypravil se pěšky do Jeruzaléma. Bez mapy a orientačního smyslu se mu podařilo ujít 1400 kilometrů napříč rozpálenou krajinou Turecka a Izraele, stanout pod Zdí nářků a prožít největší dobrodružství svého života. Těšit se můžete na vyprávění cynického kavárenského povaleče, který vám svým laskavě nekorektním humorem dokáže, že poutník rozhodně nemusí být katolík, asketa ani nudný člověk.

 

Tanecnice Sheyla

Posted by Kolem světa on 7. listopad 2015

Festival pořádá cestovatel Karel Wolf, který se sám představí se svým novým norským výletem. Muzikant Jan Homola, který volný čas na cestách, v zemích jako jsou Barma, Venezuela, Vietnam, Srí Lanka, Kuba, Laos. Ten na festivalu Kolem světa představí několik zemí JV Asie. Mezi dalšími vystupujícími jsou například Rudolf Švaříček (bude mluvit o výpravě z Bhútánu do Kazachstánu) a mnozí další. Promítat se budou také dokumentární filmy z NAIFF (Native and Indigenous Film Festival), festivalu dokumentárních filmů o domorodých lidech.

Bohatý doprovodný program festivalu pak tvoří tradiční tance z exotických zemí, taneční a rukodělné workshopy nebo prezentace exotické kuchyně.

Více informací o festivalu a přesný program naleznete na www.kolemsveta.cz.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.