Casablanca16. srpna  2015 v 12:00  

Jan Balák a Robert Dobra: Albánská výzva

Jan Balák a Robert Dobra: Albánská výzva - Foto: soukromý archiv Jana Baláka a Roberta Dobry

Jan Balák a Robert Dobra: Albánská výzvaFoto: soukromý archiv Jana Baláka a Roberta Dobry

Skupina Čechů se chystá oživit zapadlou albánskou vesnici Curraj Eperm v horách na severu země. Co všechno mají dobrovolníci v plánu? Co jim Albánie dává?

Zhruba sto Čechů se na začátku srpna vypravilo do severní Albánie a v oblasti údolí Curraj chce vytvořit dosud nejrozsáhlejší systém turistického značení, postavit nový most, založit turistické centrum, opravit kostelík a dát místním možnost těžit z udržitelného turistického ruchu, šetrného k přírodě. 

„Nedostupná albánská vesnice Curraj Eperm trpí masivním vylidňováním, protože tu místní nemají živobytí. Přitom se nachází v obklopení nádherné přírody a vedlejší údolí Theth a Valbona plná turistů jsou důkazem, že zdejší oblast má co nabídnout,“ říká Jan Balák, iniciátor Albánské výzvy, který údolí Curraj a vesnici Curraj Eperm objevil na jedné z expedic do stále poměrně divokého severu západobalkánské země. 

Jan Balák a Robert Dobra: Albánská výzva - Foto: soukromý archiv Jana Baláka a Roberta Dobry

Robert Dobra, jeden z jeho spolupracovníků, studuje albánštinu. Oba v tomto vydání cestovatelského a outdoorového magazínu mluví o Albánské výzvě, ale také o albánské kuchyni, krásách jižních částí země, proměně pověsti Albánie v posledních letech a dalších tématech. 

Poslechněte si záznam pořadu natočeného těsně před odjezdem Albánské výzvy do akce. 

 

Jan Balák a Robert Dobra: Albánská výzva

Vložit na svůj web

Více o projektu se můžete dozvědět tady: http://www.albanianchallenge.cz/ 

Autor:  Pavel Sladký  (PaS)
Pořad: Casablanca  |  Stanice: ČRo Radio Wave
Čas vysílání: neděle 12:00; repríza čtvrtek 04:00  |  Délka pořadu: 60 minut  
 

Nové články v rubrice

Sledujte nás

Anketa

 

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace