Jan Grodza: Při vúdú obřadu mi řekli, že část mojí duše už navždy zůstane v Africe

7. duben 2015

Cestovatel a profesí lékárník Jan Grodza poznává Afriku. V Gabonu zažil celonoční obřad bwiti s halucinogenní ibogou. V západoafrickém Beninu iniciační vúdú obřad. Do Nigeru přijel, aby viděl jednu z nejchudších zemí světa a zúčastnil se festivalu gerewol.

Jan Grodza cestuje v malé skupince, nejčastěji se svou ženou, a vybírá si méně navštěvované země a oblasti, jako jsou Niger, Gabon, Kongo-Brazzaville, Burkina Faso a další. V západoafrickém Beninu prožil iniciační vúdú obřad. V Gabonu zažil obřad bwiti. V Gabonu je velice složitá doprava, v některých místech jede autobus jen 1 nebo 2x týdně. „Jednou jsme si museli ve čtyřech lidech koupit 25 lístků a pronajmout tak celý autobus, abychom se vůbec dostali tam, kam jsme potřebovali,“ usmívá se Jan Grodza.

Bwiti byl velký zážitek

Spolu s manželkou poznali na vlastní kůži obřad bwiti, který se zde hojně praktikuje a je spojen s užíváním ibogy, tedy rostliny, která má povzbuzující a halucinogenní účinky. „Začíná to příšerným chuťovým zážitkem, protože iboga je hrozně hořká a její prášek se takřka nedá polknout,“ komentuje zážitek Jan Grodza. „Smyslem obřadu ale byla cesta ven z vlastního já. Protože bwiti obvykle trvá 3 dny, viděli jsme i lidi, kteří už byli značně mimo sebe,“ dodává.

Jak se utíká před pralesním slonem? Schovejte se za strom. Nějaký tlustší!

Hlavním cílem návštěvy Gabonu byla ale příroda. Pralesy Gabonu jsou relativně rozlehlé a nedotčené. „Zúčastnil jsem se stopování goril v národním parku Moukalaba-Doudou a setkal jsem se tváří v tvář s mandrily v národním parku Lékedi,“ říká k tomu Jan Grodza. „Co nám zbylo na příště, je výprava za Pygmeji.“ Několikrát ale utíkal před pralesními slony. „Když je vidíte na mýtině z pozorovatelského stanoviště, je to v pohodě, ale v pralese jsem se hodně bál. Pralesní slon je nebezpečný, naštěstí ho naši pygmejští průvodci zaznamenali včas.“

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.