Jana Bébarová poznala USA z více stran

9. listopad 2015

„Papundeklové“ motoresty, turistické pasti, ikony americké kultury. Chicago, Niagarské vodopády, Flint, Santa Barbara, Big Sur, Hollywood, New York... Jana Bébarová 10 + 2 měsíce bydlela a cestovala ve Spojených státech a poznávala západní pobřeží a středozápad země.

„Život ve studentských komunitách je hodně divoký,“ říká Jana Bébarová, která prvních 10 měsíců strávila se základnou v Santa Barbaře na západním pobřeží USA. „Studenti se v 18 letech dostanou strašně daleko od rodičů a chovají se, jako když vypustíte dravou zvěř. Santa Barbara má navíc nejvyšší úmrtnost. Je blízko skalnatých útesů a večírky jsou opravdu divoké. Smýt to zpovědí druhý den v kostele mi připadá trochu pokrytecké.“ (Více si můžete přečíst v blogu z první americké cesty.) Na druhou stranu si ale Jana Bébarová cení hrdosti studentů na svou univerzitní příslušnost, kterou v Česku postrádá. Američané jí taky připadají velmi vstřícní, což ji vedlo i k tomu, že se rozhodla do USA dál vracet. Druhý pobyt, o kterém rozhodně nemluví jako o posledním, absolvovala letos v létě se základnou u přátel v Chicagu.

 

Pár fotek k nedělnímu vysílání o Státech...

Posted by Casablanca on 9. listopad 2015

Americké rekvizity. Baseball vs. motoresty 0:1

„Na baseballu jsem se dost nudila, trvalo to snad tři a půl hodiny,“ říká s úsměvem na téma svých návštěv klíčových amerických sportů. „Ale bylo vidět, že pro Američany je to velká a důležitá příležitost k setkávání.“ Bavily ji naopak ošuntělé motoresty. „Přespávat po nich ještě chvíli, určitě napíšu scénář k nějakému nezávislému filmu, který by se tam odehrával! Ta jejich atmosféra je skutečně taková, jak ji z filmů známe.“

Něco z nekonečného seznamu ikonických míst americké kultury

Jako filmová publicistka, šéfredaktorka serveru www.25fps.cz, vyučující v Ateliéru audiovizuální tvorby UTB, dramaturgyně Noir Film Festivalu a vůbec filmová fanynka nemohla na svých cestách po USA vynechat celou řadu míst spojených s americkými filmy a kulturou vůbec. Kromě filmových studií to byla silnice Mulholland Drive, proslavená filmem Davida Lynche, samotný Hollywood, o kterém ale Jana mluví jako o pozlátkem natřené zbídačené čtvrti, Big Sur, kde pobývali Henry Miller nebo Jack Kerouac. Procházela univerzity, navštěvovala národní parky i tradiční kinosály z 20. let, muzea umění nebo třeba muzeum Johna Steinbecka. „Nechtěla jsem ale vidět jen turistická lákadla, zajímala mě i místa, kde jakoby nic není. Poloopuštěná postindustriální města, malé obce, odvrácená tvář amerického snu,“ dodává v rozhovoru.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.