Jana Kalenská: Mých 7 měsíců v Latinské Americe

16. listopad 2014

Podílela se na ochraně želv na mexické pláži. Lezla na sopky v Salvadoru. Vyzkoušela pláže Tichého oceánu i Karibiku. A s latinskoamerickými radostmi se jí nechce přestat.

Jana Kalenská v roce 2012 cestovala po Jižní Americe. O svých zážitcích také vyprávěla v Casablance. Zůstala pak rok v Praze, šetřila peníze a zjistila, že kancelářskou práci už dělat nechce. V říjnu 2013 odletěla do Mexika a ve Střední Americe strávila dohromady 7 měsíců. Dva měsíce pracovala v Mexiku v San Cristobal de las Casas jako dobrovolník v neziskovce, která ji pak také poslala na jednu z chráněných pláží pracovat s chráněnými mořskými želvami. „Byla to dost náročná práce v noci, při které se nedalo přes den moc dospávat. Kvůli vedru i komárům,“ říká k tomu Jana. „Ale jako zkušenost to bylo k nezaplacení.“

Pak Jana Kalenská cestovala po Guatemale, Salvadoru a Nikaragui, vylezla na kdejakou sopku, na spící i aktivní, jezdila tím, čemu cizinci říkají chicken buses, zkoušela trochu surfovat na plážích Pacifiku a ochutnávala místní speciality. Při cestě zpátky do Mexika ještě pracovala v guatemalské Antigui na recepci hostelu. Závěr cesty věnovala Yucatanu a Karibiku, krasovému koupání v cenotech, mayským pyramidám a relaxu.


Jak získat práci a jak najít dobrou dobrovolnickou stáž, která je vhodným startem cesty po jiném kontinentu? Poslechněte si záznam cestovatelské a outdoorové Casablanky a podívejte se na fotky!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.