Karel Rožánek: Bosna a Hercegovina

20. únor 2011

Reportér domácího zpravodajství ČT a dlouholetý zvláštní zpravodaj na Balkáně Karel Rožánek o Bosně vyprávět umí...

Při vysílání o Bosně se dá těžko vyhnout válečným tématům, Tuzle, Srebrenici a dalším místům poznamenaným nedávnou krvavou historií. V cestovatelském magazínu Casablanca jsme se tomu nevyhýbali, to se s televizním zpravodajem, jehož žena z bývalé Jugoslávie pochází, ani nedá. Především jsme ale mluvili o tom, jací lidí v BaH žijí a jak. Chladná Neretva, pálivé čevapi neboli čevapčiči, mešity přístupné křesťanům nebo sarajevské pivo hrály roli stejně významného tématu jako minulost.

Poslechněte si záznam pořadu – Karel Rožánek v něm upřesňuje, která část je Bosna a která Hercegovina a čím se výrazně liší. Přiblíží, jaké jsou krásy Mostaru a Sarajeva, jak vypadá ten kousek pobřeží (Neum), který BaH má, jaký je noční život v Sarajevu, co jsou perly bosenské kuchyně, co se vám vybaví, když se řekne Tuzla (není to válka), jak často se návštěvník Bosny potká s označenými minovými poli. Dozvíte se, jestli si dát radši točené, nebo lahvové pivo...

Casablanca s Karlem Rožánkem patří do volné skupinky rozhovorů s cestujícími redaktory a spolupracovníky České televize: např. Tomáš Vlach mluvil o Střední Asii, Jan Línek např. o Blízkém východě.


Zobrazit místo Bosna a Hercegovina na větší mapě
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.