Kennedy a Mývala: Klondike, Yukon

23. září 2012

Kanaďan, ale dřívější český tramp a pozdější posrpnový emigrant Kennedy, jeho žena Mývala a jejich synové žijí na Medvědím potoce u Dawsonu na Klondiku v kanadském teritoriu Yukon. Bydlí v místech, která jsou známá díky Zlaté horečce. Mezi českými trampy jsou ikonami, Mývala o životě na severu napsala knihu Trvalé bydliště Klondike.

Kennedy emigroval na sklonku roku 1968, jeho pozdější žena (taky trampka) se s s ním setkala až v emigraci ve Vancouveru. Kennedy sám říká, že celý život utíkal před civilizací, která ho stále doháněla. Než se usadil na Yukonu, absolvoval také dvouletou cestu kolem světa (o které mluví jako o poflakování). Z Evropy cestoval přes severní Afriku, kde se připletl do bojů o Západní Saharu, Indii, kde přišel o pas, Indonésii, kde ztroskotal s katamaránem na korálovém útesu a setkal se s piráty, Austrálii, kde pracoval jako tatér, svářeč nebo dělník v opálových dolech, a přes Havaj na první celosvětový trampský potlach na Aljašce. Sám se považuje za buddhistu, což mu osobně velmi dobře sedne k trampskému životnímu názoru. Zimy na Yukonu jeho rodina (Mývala a dva synové, Misha a Olin) stále střídá s výlety do střední Ameriky (na jih USA, Yucatan, do Mexika apod.)

K legendě z řad českých trampů a jeho rodině jsme vybrali hudbu jiné legendy a hráli jsme z nového alba Tempest Boba Dylana. Záznam s hudbou najdete k poslechu (ne ke stažení) v Jukeboxu.

Ještě víc toho najdete v knize Trvalé bydliště Klondike, kterou vydalo na konci dubna 2012 nakladatelství Outdooring.cz.


View Kennedy a Mývala: Klondike, Yukon in a larger map

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.