Lada svetom: Cestování nás baví v štýle „na žobráka“

13. říjen 2015

30 let stará Lada Žiguli přezdívaná Vasil a tým, jehož základ tvoří Matej Fabšík a Majo Grofčík (alias Fabo a Junior). To je základ low cost dobrodružství v Asii i v Africe.

Koupili si starou Ladu a vyrazili na Ukrajinu a na Balkán. Otestovali si, že to jde, naučili se opravovat auto – i jinak než přelepením nedokonalostí samolepkou – a další cesta vedla rovnou do střední Asie. Za 24 hodin dojeli chalani se starým autem do Istanbulu a pokračovali do Íránu. Tam jim Vasila ukradli a trojice mladých Slováků se ocitla v žabkách a bez věcí jen tak na dálnici v Teheránu. Vybrakované auto se nicméně po čase našlo a tým Lada svetom to po pár nocích na slovenské ambasádě nezastavilo v tom, aby pokračoval směr Uzbekistán, Turkmenistán, Kazachstán a Rusko. „Naše expedice se tím propadla ze slušně vybavené akce na úrovni z 21. století někam do slabě vybavené výpravy ze zhruba 80. let,“ směje se Fabo. „Měli jsme s sebou rezervu z Fabie, která na naše auto nepasuje,“ dodává k vybavenosti týmu po okradení Junior.

03489715.jpeg

„Vaříme vždycky těstoviny s tím, co je zrovna po ruce“

Lada svetom jezdí nízkonákladově. „Nespíme v hotelech, pokud zrovna nestojí 1,5 dolaru – jako v Africe.“ Africká trasa v roce 2015 vedla původně po trase Rally Paříž–Dakar (Maroko, Mauretánie, Senegal). „Ale pak jsme si řekli, že to je jako výlet s mamkou do supermarketu na nákup, tak jsme přidali Guineu a Libérii,“ komentují to Lada svetom. (Do plánovaného Pobřeží slonoviny je přes hranice nepustili celníci.) „Dnes skončil ramadán a všetci sú masívne pod vplyvom. A ak si myslíte, že by policajti kontrolovali vodičov, či jazdia pod vplyvom, tak odpoveď je určite nie. Policajti boli nachcatí úplne najviac,“ komentovali dění v Guineji v cestovním deníku a na svém Facebooku. Po dojezdu do liberijské Monrovie Ladu prodali a vrátili se zpátky domů.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.