M. Matoušů a M. Eibichtová: Po půlroce cesty už život nikdy nebude zpátky ve vyjetých kolejích

16. únor 2015

Martin Matoušů a Martina Eibichtová podnikli půlroční cestu a navštívili 4 země – Rusko, Mongolsko, Čínu a Nepál. O cestě mluví jako o očistné kúře, po které se jejich život už nikdy tak úplně nevrátí do původních kolejí.

Na cestě Martin a Martina strávili 166 dní, během kterých urazili více než 35 000 km. „Navštívili jsme několik hlavních měst, 10 různých pohoří (například Sajany a východní Himálaj v Číně i západní v Nepálu) a pěšky nachodili více než 1000 km,“ doplňuje Martin Matoušů. „Kladli jsme sami sobě otázky, které by nás v běžném životě nikdy nenapadly. Koupali jsme se ve sladkém moři, spali mezi čajovými keři i na 3,5km stolové hoře. Neutratili jsme přitom o mnoho více, než kdybychom seděli doma.“

Proč je Mongolsko zklamalo? Co je nejvíce zajímalo kromě hor? Jaký je „kulturní skok“ mezi Mongolskem a Čínou nebo Čínou a Nepálem? Poslechněte si záznam únorového vysílání a podívejte se taky na fotky! A pokud vás zajímá víc, mrkněte na blog cestovatelů http://tapanivhorach.webnode.cz/.

03308163.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.