Marek a Veronika Jurišovi: Radosti Balkánu

14. duben 2013

Slovenský pár Marek a Veronika Jurišovi strávil naprostou většinu svých dovolených za posledních 10 let na Balkáně a v přilehlých státech. S kolem navštívili Moldávii, Rumunsko, Chorvatsko, Slovinsko, Bulharsko, Makedonii, Černou Horu, Albánii a okrajově i další země.

„Nejčastěji to byl přibližně třísetkilometrový okruh, na start kterého jsme se dopravili vždy mikrobusem. Potom jsme se na to samé místo i vrátili,” říká Marek. „Kolo jsme si zvolili, protože jsme na něm dostatečně rychlí na to, abychom se někam dostali, ale dost pomalí, abychom něco viděli. Zajímají nás místní lidé, vesničky, hospody, horská sedla i odlehlé samoty. Bicykl nám umožnil být neustále v kontakte s krajinou i lidmi.“
Poslechněte si cestovatelskou a outdoorovou Casablancu z 14. dubna a podívejte se i na fotky.

Pokud chcete slyšet pořad i s hudbou, využijte náš Jukebox www.wave.cz/jukebox, kde si můžete pořad nalistovat i s tesknou i svižnou balkánskou hudbou od Elina Duni Quartetu, Karoliny Gocevové nebo Fanfare Ciocarlia vs. Boban and Marko Markovič Orkestar (James Bond Theme).

Facebook Casablanky


View M. a V. Jurišovi: Balkán na kole in a larger map

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.