Martin Štverák: Jel jsem na kole do Čečenska

27. srpen 2014

„A je tady ráno. V Čečensku jsem ještě nestanoval… Přehazuji plně naložené kolo přes svodidla a už jsem nachystaný,“ poznamenal si Martin Štverák do blogu ze své prázdninové cesty na kole. Vedla z Louček u Valašského Meziříčí do čečenského Grozného a přes Rusko zpět. Měřila přes 5000 km.

Martin Štverák má už delší dobu zálibu v ruštině a ruskojazyčných státech. Po cestách k Bajkalu, po stopování do Gruzie a po Ukrajině a Rusku se rozhodl pro návštěvu kavkazských států plně po vlastní ose. Ještě na jaře mezi cykloturistické šílence nepatřil, teď už ho mezi ně ale můžeme směle počítat. :)

Chtěl jsem vidět postsovětský svět na vlastní oči

Martin jel přes Slovensko a Maďarsko do Srbska a Makedonie, odkud přes Řecko pokračoval do Turecka. „Když se otočím zpátky a vidím, kolik jsem toho ujel a jak jsem daleko, tak mám z toho takový zvláštní pocit,“ všímal si Martin už po zhruba dvou týdnech cesty. Do Asie vstoupil i s kolem z trajektu na Dardanelách. Jeho hlavním cílem ale byl po projetí celého Turecka od západu na východ neklidný postsovětský Kavkaz. Martin navštívil Gruzii, Ingušsko a Čečensko. Tam se ale necítil příliš bezpečně, přitahoval dost velkou pozornost a nechtěl riskovat. Plánovanému Dagestánu se rozhodl nakonec vyhnout a přes Rusko se vrátil do střední Evropy. Letěl do Vídně, odkud už opět na kole dojel domů.

Co rozhodlo o neobvyklé volbě cíle cesty? „Nejvíc to byla právě zvědavost, chtěl jsem vidět postsovětský svět na vlastní oči a taky vyzkoušet, jak zvládnu dva měsíce na takové cykloexpedici. Kavkaz jsem si vybral kvůli kráse hor a horských vesnic. Na druhém místě zažít, jak to tam doopravdy je s bezpečnostní situací.“

Martinův cestovní deník najdete online zde: http://cestanakavkaz.blogspot.cz/

autor: Pavel Sladký
Spustit audio