Mistři ČR v autostopu Lucia Ragasová a Vít Vomáčka: Neděláme zagorky

11. červenec 2016

Na konci června se konal 3. ročník Mistrovství ČR v autostopu. Na trase z Prahy do bulharského Primorska a přes chorvatský Dubrovník zpět byl nejrychlejší pár Lucia Ragasová a Vít Vomáčka.

Lucia a Vít studují zahradnictví. Cestují často a jako svou zlomovou zkušenost uvádí stopování v Turecku během studijního pobytu ve městě Konya. „Asi sme tak trochu blázni a možno trochu podivíni (aspoň podľa ohlasov nášho okolia), ale práve preto je cestovanie s nami neobvyklé a veselé,“ napsala o sobě Lucia na blogu mistrovství.

11 zemí střední Evropy a Balkánu za 6 dní

Cestou do Primorska ujeli přibližně 2300 km a cestou z Primorska do Prahy cca 2500 km. Projeli 11 zemí za 6 dní a 2,5 hodiny. Na trase neodmítli žádné nabídnuté svezení. „Máme připravené stopovací cedule. Čekáme na jednom místě maximálně 20 minut, pak se vždycky pohneme dál. Nehrotili jsme to, ale chtěli jsme vyhrát. Třeba na jídlo moc času nebylo,“ popisuje strategii Vít. Několik řidičů jim svezení nabídlo samo. „Krizí jsem měla na cestě dost,“ říká Lucia. „Ale Vít si jich většinou moc nevšímal,“ směje se.

Rumunské disko, moldavský venkov, bulharský odpočinek, slovinské víno...

03665619.jpeg

Jediným kamionem překonali Vít a Lucia vzdálenost z Brna na rumunské hranice. V Rumunsku pak zakončili první stopovací den na diskotéce v městě Târgu Mureș. „Stopovali jsme v oficiálních tričkách závodu. Měli jsme tři a střídali jsme je. Na žádný party outfit nebyl prostor.“ Díky seznámení s místními na diskotéce pak mohli stopaři i přespat u místních. „Cestou necestou k bulharským hranicím, preplavili jsme Dunaj, dostali čujku, byl tu docela malý provoz, veľké teplo ale neděláme zagorky. It’s under control,“ napsala Lucia. Na výjezdu z Dubrovníku dvojici zastavil řidič, který se vracel s prázdným autobusem na Slovensko. V Ptuji ve Slovinsku se chtěli vykoupat, místo toho ale skončili ve vinařství. Do Prahy přijeli Vít a Lucia jako první, a protože splnili i doprovodné úkoly a dostali dostatečný počet charitativních sms, stali se také celkovými vítězi.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.