Moderátorka Zita Senková v Casablance: Z Dubaje mě bolí za krkem

3. únor 2016

Věděli jste, že luxusní hotely v Dubaji mají oddělení „pork roomy“ na konzumaci vepřového masa? A že kultovním zvířetem jsou sokoli? Zita Senková po třech návštěvách Spojených arabských emirátů zůstává fascinovaná luxusem vyrostlým z pouště.

„Po Dubaji chodím bez šátku,“ říká Zita Senková. „A trochu mě bolí za krkem z toho, jak se zakláním za všemi těmi vysokými budovami. Jejich obrovské kapacity nejsou rozhodně plné, ale místní by vám řekli, že teprve budoucnost ukáže,“ říká k megalomanii tohoto městského projektu Zita Senková, vědomá si i nejisté mezinárodní situace a problémů, které Dubaji způsobují např. padající ceny ropy. I kvůli nim a limitované ropné budoucnosti se SAE více orientují na turismus. Nabízí nejvyšší budovu světa, nejdelší člověkem neřízené metro na světě a řadu „atrakcí“, jako akvárium přes více pater jedné budovy i nákupní středisko, po kterém se můžete dopravovat taxíkem. Jednou z dubajských specialit, které ukazují, že místní Arabové nechtějí ztratit kontakt s tradicemi, je podle Zity Senkové sokolnictví.

Multikulturní město, ve kterém Arabové narození v SAE tvoří jen zhruba 20 % obyvatel, považuje za velice tolerantní vůči cizincům, turistům zvlášť. Nejvýraznější ikonou města je mrakodrap-plachetnice Burdž al-Arab a zajímavostí z Guinnessovy knihy rekordů nejvyšší mrakodrap světa Burdž Chalífa (830 metrů). „Turistům jsou přístupná jen 2 patra, to vyšší je ve 148. patře,“ podotýká Zita Senková. Vstup je třeba si předem zabukovat, ale rozhodně podle ní stojí za to. Stejně jako výlety do pouště, na trhy nebo na pláže.

03561168.jpeg

Zita Senková je redaktorka a moderátorka Českého rozhlasu. Dlouholetá zpravodajka ČRo v Německu, stále sledující kulturní a společenské dění v této zemi, dnes pracuje jako moderátorka pořadu Jak to vidí na ČRo Dvojka. Mezi její záliby patří cestování a cizí jazyky. „Proto také polovinu mé knihovny tvoří mapy, atlasy, učebnice a slovníky. Považuji za samozřejmost naučit se alespoň pár frází jazyka země, kde strávím třeba jen krátkou dovolenou. Ať je to bulharsky, nebo finsky,“ říká o sobě ve svém profilu. Z muslimských metropolí opakovaně navštívila například Tunis nebo Istanbul.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka