Natálie Šírová: Suvenýry s lochneskou ze Skotska nemám. Zážitky z treku West Highland Way ano

30. květen 2016

8 dní na trase Skotskou vysočinou, přechod centrálních Pyrenejí a další horské treky. Cestovatelka a šéfredaktorka Světa outdooru mluví o svých trekařských výpravách.

Trasa West Highland Way má zhruba 150 km, vine se Skotskou vysočinou podél západního pobřeží Skotska, míjí jezero Loch Lomond, známé z místních balad, a končí pod nejvyšší horou Skotska Ben Nevisem. „Prochází krásnou skotskou přírodou a můžu ho rozhodně doporučit,“ říká Natálie Šírová. Do oblasti se dostala na závěr jahodové brigády na opačném pobřeží země a trek prošla za necelých 8 dní. „Obyčejně se chodí od jihu k severu, protože na jihu je krajina rovinatější, takže se člověk rozchodí.“ West Highlad Way se dá jít i bez stanu a přespávat ve vesnicích. „Kempování na divoko je ve Skotsku povolené. Stan jsme si nesli i kvůli finanční stránce výletu, ale hlavně jsme díky němu byli operativnější. Mohli jsme se zdržet, kde jsme chtěli, a nemuseli to řešit.“

„Loch Lomond je jedno z krásných míst treku. Na největším jezeře země jsou ostrůvky, takže člověk neví, kde přesně končí, když kolem něj jde. A nad ním je stejnojmenná hora s krásným rozhledem,“ říká Natálie Šírová.

Jak je trek West Highland Way náročný? Jaká je krajina a její nálady, skotské počasí a proslulé otravné mušinky? „Prší tam dost. Ale když prší, má to jednu výhodu. Muchničky midges jsou pryč,“ usmívá se Natálie, která má zkušenosti a srovnání i s podstatně strmějšími Pyrenejemi, islandskými Duhovými horami i Krkonošemi, odkud pochází. O srovnáních a o zážitcích jsme mluvili v cestovatelské Casablance. Poslechněte si záznam!

03638682.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.