Pavel Richtr: Na aljašském Iditarod Trailu jsem brečel. Několikrát

19. červenec 2015

Jak se jezdí na kole v –45 stupních? Extrémní cyklista Pavel Richtr má za sebou trojnásobnou účast na patrně nejextrémnějším cyklistickém závodě světa. Iditarod Trail totiž vede napříč zasněženou Aljaškou a závodníci nemají od pořadatelů po většinu trasy aljašskou divočinou žádné ubytování, jídlo anebo doprovod – prostě téměř žádnou podporu.

„To, jak jsem si to celé představoval, bylo jen slabým odvarem toho, jaké to pak bylo na vlastní kůži. Včetně těch těžkých okamžiků,“ řekl Pavel Richtr kdysi o své první účasti na legendárním závodě Iditarod Trail. To ještě absolvoval – v extrémních podmínkách s množstvím nového sněhu – krátkou verzi závodu. Už tehdy ale tušil, že se na vysilující trasu vrátí. Dnes už má za sebou dvě dokončené dlouhé verze. „Často stíhám vnímat aljašskou krajinu. Když svítí slunce a mráz zrovna není příliš krutý. To si pak říkám, že je krásné, že jsem zrovna teď tady,“ říká Pavel. „Hodně momentů ale docením až později z fotek. Nebo ani to ne, protože jsem neměl ani sílu vytáhnout foťák,“ přiznává.

03432172.jpeg

Co se děje v hlavě extrémního bikera?

„Během závodu navzdory únavě nemám chuť praštit kolem a všeho nechat. Prostě to nejde, to bych tam umřel,“ říká Pavel Richtr. Jak Iditarod Trail probíhá? Usnul Pavel někdy za jízdy? Proč si krájí jídlo na jednotlivá sousta? Jak se přejíždí zamrzlé řeky a mořské zálivy? Co se děje v hlavě závodníka po deseti dnech osamělého závodění a překonávání sebe samého v divočině? Jaký dojem na něj dělají ghost towns, opuštěná zlatokopecká městečka? Proč v cíli závodu i na trase několikrát brečel?

Poslechněte si záznam vysílání se skromným vyprávěním Pavla Richtra.

Víc o závodě i Pavlovi se můžete dozvědět na jeho webu a na oficiálních stránkách závodu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.