Pavel Svoboda: 7 měsíců na cestě z ekvádorského Quita do Patagonie

18. říjen 2015

7 měsíců na cestě po Jižní Americe. Fotograf a cestovatel Pavel Svoboda se svou přítelkyní projeli Ekvádor, Peru, Bolívii a Chile, aby viděli Andy, slavná místa jako Salar de Uyuni, Machu Picchu, džungli i prameny Amazonky.

Cestu po Jižní Americe Pavel Svoboda plánoval tak, aby při přesunech od severu na jih pořád byl v dobré klimatické sezoně. 7 měsíců ale bylo na celou trasu nakonec spíš málo. I proto, že se navzdory očekávání zdržel v (na jihoamerické poměry drahém) Chile a ještě předtím podnikl několik větších treků v Ekvádoru, ale především v Peru. „V Ekvádoru jsou hory špatně zmapované a značené, takže ačkoli jsou krásné, je v nich pozoruhodně málo lidí,“ říká. Velmi poutavě Pavel Svoboda mluví o treku kolem peruánského masivu Huayhuash. „Po několika dnech treku ve výšce kolem 4500 metrů člověk dojde k termálním pramenům. Ráno musí rozmrazit plavky, ve kterých se večer koupal, a vůbec se mu nechce jít dál,“ vypráví.

„Pobyt a treky v horách jsou jednou z cest k návratu k přírodě, zdrojem volnosti, lidské svobody a nekončící inspirace. Nejsem ale klasický krajinář. Adrenalin na cestách zažívám hlavně při portrétním a reportážním focení zdejších obyvatel,“ píše o sobě na svém webu. To mu ale tentokrát komplikovali místní indiáni, kteří se fotí neradi a jsou vůči cizincům celkově velmi uzavření.

03495640.jpeg

Pramen Amazonky? Nikdo jiný než Češi sem nechodí

Pavel Svoboda vystudoval fyzickou geografii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. To byl hlavní důvod toho, že se vydal po stopách svého učitele Bohumíra Jánského k prameni Amazonky, který objevila právě české expedice vedená tímto českým hydrologem a geografem. „Pro lidi z naší fakulty je to něco jako Mekka. Posvátné místo. Je to jen kousek od slavného kaňonu Colca, ale je to úplně opuštěné místo. Nebyl jsem si jistý, ale našli jsme Lagunu Bohemica i pamětní desku. Nad údolím vlaje na dřevěném stožáru česká vlajka. Jediný člověk, kterého jsme tam potkali, když se rozehřál kokou, kterou jsem mu dal, říkal, že nikdo jiný než Češi tam nechodí…“

Podívejte se na fotky a poslechněte si celé vyprávění Pavla Svobody o cestě, která skončila až na jižním patagonském ostrůvku, v záznamu cestovatelské Casablanky.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.