Petr Burian: Na Špicberky si berte zbraň na medvědy. Norsko má exotiku severu

26. leden 2014

Špicberky. Lofoty. Jotunheimen. Oslo. Cestovatelský a outdoorový magazín Casablanca nabízí povídání s jedním z českých znalců Skandinávie a evropského severu Petrem Burianem. Jaký je pohyb v přírodě dalekého norského severu?

Jak plánovat trek na Špicberkách a s čím tam počítat? Petr Burian připomíná povinnost mít s sebou zbraň kvůli ledním medvědům a počítat při okruhu z Langyearbyenu se sedmi dny takřka bez civilizace. Jaká je plavba lodí Norröna na Faerské ostrovy a Island? Podle majitele jedné z českých cestovních kanceláří zaměřených na Skandinávii a evropský sever vůbec jde o ideální dopravu během první cesty na Island, protože prodlužuje těšení na „islandskou perlu“. Jak nejlíp naplánovat poznávání Lofot? Petr Burian radí vybrat si dvě základny a z nich vyrážet na výlety po jednotlivých ostrovech. Příp. přibrat plavbu na souostroví Vesterály za pozorováním velryb.

Kam jet do Norska jezdit v zimě? Jaký je NP Rago u švédských hranic a polárního kruhu? A jací jsou Norové pohledem Petra Buriana? Zážitky i praktické tipy poslouchejte v záznamu rozhovoru s Petrem Burianem z poslední lednové Casablanky roku 2014.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.