Petr Daubner: Cesta kolem světa

4. září 2011

Dva roky prázdnin si udělal profesor zeměpisu a historie z Gymnázia Špitálská Petr Daubner, také autor cestovatelského a zeměpisného webu kompas.estranky.cz.

Vyrazil na rok do Jižní Ameriky a postupně se ukázalo, že cesta povede po jižní polokouli tak, že Petr třikrát překročí datovou hranici, navštíví kromě Jižní Ameriky taky Antarktidu, Oceánii (např. ostrovy Tahiti, Vanuatu, Samoa, Nová Kaledonie ad.), Nový Zéland, Austrálii a jihovýchodní Asii.

Protože 2 roky trvající cesta se prostě nedá vměstnat do jednoho dílu cestovatelské a outdoorové Casablanky www.wave.cz/casablanca, rozhodli jsme se natočil dvoudíl.

První část bohatého vyprávění jsme vysílali v neděli 28. srpna. Zahrnuje přípravy na cestu Jižní Ameriku a Antarktidu, informace o celkovém rozpočtu cesty, historii okradení v Chile, a další témata, jako např. způsob získávání informací a průvodců při životě na cestách.

O 5 druzích cestovatele, osamělosti na cestě kolem světa, o plavbě na jachtě přes Tichý oceán, Austrálii, Novém Zélandu, JV Asii, místech k životu na druhém konci planety, tahitských ženách a asijské kuchyni jsme mluvili ve druhém dílu této Casablanky v neděli 4. září.

Facebook pořadu Casablanca

Top 10 Petra Daubnera z cesty kolem světa 2009 – 2011 (jsou řazená chronologicky podle data návštěvy, o většině z nich v pořadu mluvíme)

1. Amazonie (Peru, Brazílie).

2. NP Lençóis Maranhenses (Brazílie). „Brazilská Sahara“

3. Salvador a Rio de Janeiro, nejkrásnější města Brazílie

4. Cesta do Antarktidy (Falklandy, Jižní Georgie a Antarktida).

5. Severozápadní Argentina

6. Ostrov Pitcairn, obydlený drsnými potomky vzbouřenců z lodi Bounty.

7. Nová Kaledonie a tamější NP Rivière Bleue.

8. Ostrov Tanna (Vanuatu), nejúžasnější ostrov v Pacifiku

9. Nový Zéland

10. Uluru (alias Ayers Rock) – Kata Tjuta National Park (Severní teritorium, Austrálie)

Další statistiky žebříčky i průběžné články z dvouleté cesty najdete na webu www.kompas.estranky.cz.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.