Petr Daubner ušel 10 426 km po Evropě. Posbíral 1197 keší a prošel 12 států

10. květen 2016

Učitel zeměpisu a dějepisu si vzal rok volno a putoval bezmála 10 měsíců po Evropě. Prochodil 4 boty, zvykl si na poutnickou hůl a zarostl divokým dlouhým vousem.

Petr Daubner se vydal na pouť do Santiaga de Compostela, po 100 dnech dorazil na konec světa, mys Finisterre. Po španělském a portugalském pobřeží pokračoval na Gibraltar, odkud se během zimy podél Středozemního moře vrátil se zastávkou v Římě do Česka.

„Spal jsem často pod širákem. První noc v lesíku v Praze na Bohdalci, na Gibraltaru na dětském hřišti. Na poutnické cestě ve Španělsku jsem využíval levné poutnické ubytovny, kde jsem měl šanci seznámit se s jinými poutníky,“ říká Petr.

Portugalské pobřeží a města jako Lisabon a především Porto považuje za nejkrásnější místa, která na své cestě potkal. „Líbilo se mi i v Římě, ale tam jsem byl už podruhé, tak to pro mě nebylo takové překvapení.“

„Průměrně jsem šel skoro 36 km za den,“ říká Petr Daubner o své cestě. „Ale není pro mě problém dát s krosnou ani 50 km.“ Nejvíc ušel během jediného dne 68 km. Z jeho pečlivě vedených statistik vyplývá, že prochodil 4 boty, vystřídal 5 poutnických holí, spal v poutnických ubytovnách, v jeskyni na pobřeží, na dětském pískovišti na Gibraltaru i v lesích pod širákem. Splnil svůj cíl, aby každý den sebral jako milovník geocachingu alespoň jednu kešku.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.