Petr Ptáčník a Kateřina Krejčová v Casablance: Kolem zeměkoule

25. červen 2017

Petr Ptáčník a Kateřina Krejčová svoji velkou cestu začali na „konci“ světa, v argentinské Ushuaie. Během 484 dní projeli 25 zemí a o svých zážitcích i etice cestování (a fotografování) vyprávějí v Casablance.

Petr a Katka svoji cestu začali v argentinské Ushuaie, známé pod sloganem Fin del Mundo, konec světa. Vyrazili odtud směrem na sever a Petrovi hned na jihoamerické části cesty učaroval mimo jiné argentinský ledovec Perito Moreno. Na Jižní Ameriku měla dvojice celkem „jen“ 4 měsíce, a tak přeskočili Střední Ameriku a přeletěli do USA. Na dva letní prázdninové měsíce přibrali v Americe na cestu Petrovy syny a maminku a podnikli společný road trip. Pak pokračovali (opět sami) do Britské Kolumbie, na Yukon a Aljašku. Po Severní Americe, kde už pomalu nastupovala zima, pak pokračovali přes Tichý oceán za teplem, do Austrálie a Asie.

Petr i Katka se ještě dnes nadšeně usmívají, když si vzpomenou na pohodu na Fidži a chválí „překrásné ostrovy s naprosto pohodovými a usměvavými obyvateli, obklopené barevnými korálovými útesy plnými exotických ryb“. Z Nového Zélandu a Austrálie, o které říkají, že původně podcenili působivou jinakost její přírody, cestovali přes Bali a JV Asii do Číny, Mongolska a Ruska. Z každé části cesty vybíráme v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave nějaké zážitky.

Lezení po šestitisícovkách a trekování v divočině kompenzujeme potápěním v tropickém moři

„Petr mluví skvěle anglicky a německy a domluví se i dalšími třemi světovými jazyky a má i roli kuchaře. Katku na cestách baví psaní cestovatelských článků, na cestě má roli reportérky, zdravotnice, navigátorky a každý večer staví stan,“ píšou o sobě a svých cestovatelských rolích na svém blogu zcestykolemsveta.cz. Po návratu z cest vydali knihu Pozpátku kolem zeměkoule a Katka se rozhodla, že se nevrátí do zaměstnání v bankovním sektoru, je na volné noze a pracuje jako průvodkyně.

V cestovatelském magazínu Casablanca jsme se i díky tomu bavili nejenom o velké cestě samotné, ale také o cestovatelské etice. „Proč se na cestách chováme jako hovada?“ ptá se na svém blogu v textu Cestovatelská faux-pas aneb o čem se nemluví Katka. Jak to souvisí se všudypřítomným fotografováním anebo Buddhou? Čekáte od cestování, že z vás udělá lepšího člověka? Poslechněte si záznam cestovatelské Casablanky!

Šťastní a ztracení v barevných horách severní Argentiny
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.