Petr Svoboda: Írán je země zaslíbená. Pro couchsurfing

10. listopad 2014

Petr Svoboda se podělil o svoje zážitky a zkušenosti z měsíčního cestování po Íránu. Bydlel v íránských rodinách a také navštívil poutní místo, hrobku imáma Alího ar-Rezy, v tričku s Chuckem Norrisem.

Petr Svoboda se vydal na trasu Teherán – Rasht – Masuleh – pobřeží Kaspiku – Shahrud – Mashad – Kerman – Yazd – Esfahan – Teherán. Absolvoval ji částečně v době ramadánu, který mu před odletem taky trochu zdramatizoval čekání na vízum. Na cestě vždy strávil několik dní ve městě a k tomu přidával vyjížďky po okolí. Jak sám říká, dnes už si nedokáže ani představit cestování bez couchsurfingu, který v Íránu hodně využíval. Chválí si velkou íránskou pohostinnost, i když přiznává, že po nějaké době její intenzita byla něco, od čeho si potřeboval i trochu odpočinout. „Země je uzavřená a všichni mají chuť poznat cizince, a procvičit si angličtinu. Klidně si na mě vzali i dovolenou,“ říká Petr. „Z každého města jsem měl víc nabídek od místních, mohl jsem si vybírat.“

Chuck Norris? Není to Satan?

Nejvíc se Petrovi líbilo v historickém městě Yazd, odkud ho noví přátelé taky vzali na noční piknik do pouště: „Viděl jsem pouštní duny až na obzor, všude poušť, žádné domy, jen na horizontu hory. Ráno už asi hodinu po svítání ale byla poušť nesnesitelně rozpálená.“ Na severu, v jednom z důležitých poutních míst islámu, ve městě Mashad neměl dost času se převléknout, a tak se svým průvodcem vyrazil k hrobce imáma Alího ar-Rezy v tričku s Chuckem Norrisem. „U vchodu, kde jsme museli odložit foťáky a další věci, se mě jen zeptali, jestli to není Satan,“ usmívá se.

Rozhovor s Petrem Svobodou jsme doplnili o současnou íránskou hudbu, reprezentovanou íránskou raperkou (!) Salome MC, zpěvačkou Sussan Deyhim a kapelou Kiosk.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.