Road Cinema Project: Z Pákistánu do Indie na kole. S filmy a projektorem

23. duben 2014

Jan Turnovec a Ondřej Kašpar kočovali s nákladní rikšou a na kole po Grand Trunk Road. Na této staré obchodní cestě, na úseku z pákistánského Péšávaru do indické Kalkaty, promítali místním lidem filmy. Pohádky i hollywoodské a bollywoodské trháky. Ve městech, na vesnicích i ve slumech.

Koho nomádský cykloprojekt (proboha) napadl? Jaké zkušenosti s Indií kluci z Road Cinema Project pořídili? Denně polykali kilometry a večer promítali. Jak jezdila jejich popcornová rikša Sohrab – tříkolka, která rozhodně není určená na cykloturistiku? Honza a Ondřej uskutečnili celkem 31 promítání. Jak rozdílná byla atmosféra a publikum?

„Bílý naivní držky jely dělat kino do Indie. Co si myslely?“
V rámci Road Cinema Project navíc vznikal originální a dost upřímný videoblog, který se má stát základem celovečerního dokumentu. Dozvíte se v něm, že Indové jsou „národ čumivý“, o strastech i slastech celé cesty. Změny plánů i přístup místních komentují autoři na jednom místě suverénně: „Bílý naivní držky jely dělat kino do Indie. Co si myslely?“ Videoblog najdete na YouTube kanálu Grand Trunk Road Nomad Cinema Project. Podívejte se na ukázku...

Mapa cesty Road Cinema Project:

Další mapy a informace najdete na webu http://roadcinema.com/

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.