Stanislav Komárek - Rusko, Balkán a Blízký východ

27. březen 2011

Stanislav Komárek je spisovatel, esejista, biolog a profesor filosofie a dějin přírodních věd, působící na Univerzitě Karlově. Krom toho je ale také velký cestovatel, který velmi dobře zná především Asii, ale i další země, o kterých psal např. v knihách Hlavou dolů, Zápisky z Okcidentu, Zápisky z Orientu a další.

V obsáhlém rozhovoru pro Casablanku jsme mluvili o Rusku jako o zemi, kde je ruská ruleta pro život „odpovídajícím řešením“. Mluvili jsme o Balkánu jako o inflexním bodě – ohnisku nanicovatosti, o Íránu jako o indoevropském prostoru, který se vydal naprosto nezápadním směrem, a proto se z něj jde o mnohém poučit. Mluvili jsme o dervišských slavnostech v Istanbulu a v několika otázkách jsme se dotkli Číny – Stanislav Komárek dělí slovy jednoho svého eseje své myšlení na to před návštěvou Číny a po návštěvě Číny.

Se Stanislavem Komárkem jsme se také bavili o jeho zálibě ve starých cestopisech a v Karlu Mayovi, který napsal velkou balkánsko-blízkovýchodní sérii knih.
V záznamu rozhovoru najdete navíc jednu odpověď, která se už do vysílání nevešla: proč je na nějakém místě na světe „Freud myslitelný“ a na některém „není myslitelný“? Co to znamená?

Stránky Stanislava Komárka

Casablanca na Facebooku

autor: Pavel Sladký
Spustit audio