Tomáš Kubeš: Na cestě za Pygmeji vedle mě zastřelili člověka

2. únor 2014

Výprava do Demokratické republiky Kongo? Extrémní expedice do extrémní země.

Tomáš Kubeš zarputile jezdí do nitra Afriky a hledá tu tvář tohoto kontinentu, která se podobá Africe z doby velkých cestovatelů v předcházejících stoletích. Demokratická republika Kongo disponuje výjimečnou tropickou přírodou, pralesy, kde žijí okapi, gorily a další, vzácné endemitní druhy, ohrožené nestabilitou oblasti, boji a humanitárními krizemi. V těžko dostupných oblastech bydlí Pygmejové, čerpající ze zdrojů přírody, naopak lidským mraveništěm je nebezpečná Kinshasa.

Tomáš Kubeš (*1972) je fotograf, novinář a cestovatel. Navštívil více jak 90 zemí světa. Několik let prožil cestováním po Africe, svou cestou do Konga navázal na předchozí expedice do Somalilandu, Středoafrické republiky, západní Afriky a dalších míst. Píše i fotografuje reportáže například pro časopisy Koktejl, Lidé a Země, Instinkt, Travel Czech a další.

03055219.jpeg

Jaká je tvrdá konžská realita v oblastech, kde trvají nepokoje, a uprostřed pralesa, kde je klid? Jak loví Pygmejové Mbuti? Jak je to s focením v Kinshase a jiných konžských městech? Jak se cestuje po konžské „dálnici“? Kde vládnou zbraně?

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.