Čelisti: Cesta slepých ještěrů

14. červen 2015

Shledání po týdnech – i tak by se dalo otitulovat další dostaveníčko čelistního tria, které už pomalu přistupovalo na fakt, že život bude jen samá repríza.

Obavy ze ztráty flow zažehnalo téměř desetiminutové síření s Omarem Souleymanem, který vykřikoval svoje svatební refrény do novinkového bloku. Abrazivní pasta myšlenek naplno osmirkovala éter v prvním vstupu, v němž si Dan vyšlápl na loutkový film Malá z rybárny, kde ryby Balej… no, spíš nebalej. Značně leklý výsledek šestileté snahy trpí tím, že je nešťastně o ničem a pro nikoho.

Nic podobného neplatí o Slepé, debutu scenáristy Eskila Vogta, který je naopak suverénním intimním dramatem o ženě, která nevidí, a o slepých skvrnách fantazie a partnerských vztahů. Výtečně zrežírovaný, sestřihaný i zahraný snímek je dalším svědectvím toho, že Skandinávie se filmově probouzí a vitální témata nachází v těch nejintimnějších a nejobyčejnějších věcech.

Závěr musel nutně patřit něčemu velkému, zubatému a šupinatému. Jurský svět představuje návrat do našeho (kdysi) milovaného světa, který si pamatujeme z časů, kdy jsme byli ještě jurové. Dnes, coby zasloužilé jurské fosilie, už jen se slzou v oku vzpomínáme na nápaditost a preciznost Stevena Spielberga. Nový přírůstek do série naštěstí v mnoha ohledech příjemnou materiálnost Jurského parku evokuje, a i když občas padá do osidel žánrového megalomanství, pořád má dost nadhledu, aby si ho člověk užil.

Vzhledem k tomu, že jsme z dojení ještěrů vyčerpáni, budeme se už do konce roku pouze reprízovat.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.