Čelisti: Děti zimního spánku

16. říjen 2014

CK Anatolie uspořádala další z mnoha zájezdů za sociální lyrikou.

A překvapivě to tentokrát nebyl zájezd na Slovensko, za který by trojice účastníků žádala hlavu delegáta. Hraný debut Jaro Vojtka Děti je totiž na federální poměry suverénní záležitostí, která si ví rady se současnými nepříjemnými tématy a postavami z okraje. Přes řadu dílčích výtek jde o jeden z vrcholů české a slovenské kinematografie poslední doby. V porovnání s festivalovými horskými štíty zahraničí jsme pořád někde na vysočině, ale zaplaťpánbůh aspoň za ni!

Velehoru jsme čekali i od tureckého auteura Nuri Bilge Ceylana, bohužel jeho anatolijská „čechovovina“ nejpřísnější nároky nesnese, alespoň ne tehdy, když se jako Aleš a Vít rádi noříte do ztichlé lyriky jeho nejlepších filmů. Mnoho slov a mnoho z nich spíše banálních než hlubokých, navíc místy přerod distancovaného autora v konzervativní instituci, to jsme prostě od Zlaté palmy v Cannes nečekali...

Čtěte také

Příště si dáváme volno, ale v sobotu nás potkáte hned v několika jihlavských sklepech, jak pijeme dýňové pivo a přikusujeme k tomu chléb se Seidlem. Dokument sice rozhodně není film, ale občas se dá zabavit i tímhle.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.