Čelisti: Díra u Planety opic

24. červenec 2014

Ačkoli Miroslav Krobot rozhodně nezamýšlel přispět do série, kterou startoval Charlton Heston v negližé, Čelisti se na intence neptají.

Díru u Hanušovic jsme tak přesunuli do sousedství planety, kde svítají opice. Druhý díl rebootované série proti sobě postavil nadšené hýkání makaka Víta a poněkud střízlivější huhlání gorilího samce Daniela. Na jednom se shodli: Matt Reeves i jeho prima primáti vybočují a jdou si sympatickou vlastní cestou.

Vlastní cestou jdou i hrdinové Díry u Hanušovic, bohužel pobrali méně rozumu než šimpanz bonobo a žijí zhruba stejně sofistikovaný vnitřní život. Krobotův režijní debut křeše poetiku vidlákova s tak důslednou předvídatelností, že když se člověk Díře vyhne, nic mu neuteče.

Radši může risknout zajížďku do Polska a zastávku v klášteře, kde se modlívá tmavooká srnka Ida. Pawel Pawlikowski představil svůj střízlivý, ztišený a decentní pohled na dějiny a identitu dvojice hrdinek skrze nádherné statické rámy, které tepou životem i nevyslovenými významy. Přístupný art by měl vypadat přesně takhle.

Příště prázdninujeme, protože nás čeká náborový tábor ke Strážcům galaxie.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.