Čelisti: Divoká stvoření z něžných tr(h)avin

9. srpen 2012

Zmrtvýchvstání ve valašských kloboucích, dohrobulehnutí Davida Cronenberga a oslnivé zjevení z bažin Louisiany, tři zastavení na křížové cestě aktuálních Čelistí.

Trojice filmových psychoanalytiků se po pár měsících opět sešla se svým vousatým neurotickým guru z Kanady, ale tentokrát mistr psychologických a fyzikálních mutací nepřinesl nic, z čeho by se milovníci perverze, obscénností a vyšinutí z vazby dostali do tranzu. Cosmopolis je tezovité, sterilní a nevynalézavě doslovné dílo podle knihy, která Cronenbergovu verzi ve všech ohledech převyšuje. Snad další východní přísliby přinesou mistra v lepší (geronto)formě.

To rozvrkočený mladík Benh Zeitlin nadělil jako hurikán Katrina. Jeho rozvichřené a rozvodněné dílo Divoká stvoření z jižních krajin rozvibrovalo i jindy zdrženlivá divoká stvoření z krajin severních, která ho prohlásila za debut roku a za po všech stránkách pozoruhodné dílo, které umí potěšit davy, ale přitom nepoužívá tradiční arzenál kapesníkového sentimentu. Není proč to tajit – bylo tam to tepoucí srdíčko, byly i slzičky štěstí, prostě všechno, co do kina patří.

02694884.png

Příště? Tři ňadra a další agent, který rád zapomíná.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.