Čelisti: Fénixové teoretizují

26. únor 2015

Stephen Hawking je náš hrdina. Nikdo nedovede tak krásně zpívat znělky televizních seriálů, sarkasticky hláškovat a vymýšlet teorie všeho.

Nad filmem o jeho prvním milostném vzplanutí a uhasnutí se rozproudila čilá debata. Vít ho označoval za sterilní melodrama pro hospodyňky, Dan hájil kvalitní naplnění žánrové šablony a Aleš dopočítával poloměr černých děr. Závěr je neprůkazný, jak už ostatně Teorie všeho bývají.

Zato v případě nového filmu stále jasněji zářící hvězdy německého filmu Christiana Petzolda není pochyb. Fénix je fantastické drama, skromné na povrchu, komplexní uvnitř, navíc vyzdobené skvostným výkonem režisérovy múzy Niny Hoss. Má navíc zřejmě nejsilnější konec blahé paměti a Petzoldova režie je ódou na neokázalou preciznost. Zkrátka, Fénix nás naprosto zpopelnil.

Je hezké začít zaplňovat kolonky filmového top 10 už v únoru. Jistě v něm nebude chybět ani něžný divoch Americký sniper, kterého nejmenovaný člen čelistního tria v zápalu debaty něžně ohodnotil „čistou nulou“. Clinta si vezmeme na mušku příští týden.

Fénixové teoretizují

Čtěte také

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.