Čelisti: Filmová masáž s happy endem

2. prosinec 2016

Vzhledem k akutní potřebě vyléčit si kameny bolesti ulehlo čelistní trio na pláž a s červenou želvou čekalo na happy end. Ten přišel, můžeme tedy začít znovu. Vyřešme nyní tuto složitou šifru. Kameny bolesti = vkusné melodrama, ve kterém si Marion Cotillard oplachuje klín tak hezky, že my jsme museli oplachovat Aleše. Není to nic, co by překonávalo stereotypy a dost pochybné logické veletoče pro žánr typické, ale dobře se na to dívá.

Začít znovu = film pro Dana, který celý život nedělá nic jiného. Zatím ještě neskončil. Francouzské drama o stárnoucí profesorce filozofie se skvělou Isabelle Huppert ho okouzlilo natolik, že na chvíli zapomněl i na své kameny duševní bolesti. Červená želva = očekávaný lyrický animák beze slov, který ale Dan s Alešem unisono označili za prázdný a zdlouhavý, bez elegantní spojnice mezi realismem a symbolikou. Krásně animovaná želví polívčička nechutnala.

A ten Happy End? No ten vážně přišel! Nejlepší česká letošní pětiminutovka, černohumorný animák jako noha, hodně smrti, málo lásky, alkehol teče proudem a zubatá chodí hore dole po poli i po lese. Tahle Saska do loterie prostě vyšla. Hodně štěstí na Oscarech!

Poslechněte si celý pořad!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka