Čelisti: Hořící Steven a jeho pilíř z Plejád

24. leden 2013

Starý Abe Lincoln by z nás měl radost, protože navzdory vlažnému přijetí vlastivědného dramatu Stevena Spielberga raně diváckou obcí České republiky, jsme na jeho důsledném pohledu do strastí a záměrů nejslavnějšího amerického prezidenta našli i nějaká ta pozitiva.

Jejich obhájcem byl zejména Aleš Stuchlý, jenž se Stevenem sice moc nekamarádí, ale umí ocenit dobrou fachu, kvality šerosvitu a zejména magnetickou přitažlivost Daniela Day Lewise. Ten kluk snad ani neumí zklamat.

O trochu horší je to v případě třídílné minisérie Agnezsky Holland Hořící keř, která vznikla v produkci HBO a vypovídá o událostech po upálení Jana Palacha v roce 1969. Nastupující normalizace a její praktiky jsou tím lepším, co jinak značně patetické a povrchní televizní dílo zobrazuje. Nevyrovnané herecké výkony v hlavních rolích už patří ke koloritu české produkce. Náš host na místě Víta Schmarce, zářící a přísná Táňa Zabloudilová, vyslovila pochybnosti o kvalitách scénáře Štěpána Hulíka a jeho vyústění a Daniel Řehák, jako každý superzločinec, opět vedl monology... chvílemi dokonce k věci.

02815303.jpeg

Pokud chcete vědět proč je Dwayne Johnson medvídek a z které galaxie přiletěl Aleš, poslechněte si hořící Čelisti.

autoři: Aleš Stuchlý , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.