Čelisti: Když v islandském Baaru houstne z roury dým

21. leden 2016

Čelisti si na cestě z Asie na sever Evropy stoply plynovod, který je provedl místopisem Sibiře, romancí slavné herečky a těžkým životem islandského mamánka. Na Lídu Baarovou si nikdo z nás netroufl, naštěstí ještě větší kritik, než jsme doufali, Kamil Fila se žumpy nebojí a odvážně prolézá septiky českých režisérů.

Lída Baarová zapáchá neumětelstvím na sto honů, rozpadlý, mimoděk komický příběh osudového vzplanutí naivní krásky a Satana třetí říše budí mezi soudnými lidmi stejný druh výsměchu. Všechno s námi a Goebbels pryč.

Popáleniny třetího stupně léčíme s islandskou horou dobra Fúsim, příjemnou připomínkou toho, že islandská poetika solitérů ještě není úplně vyvanulá. Dagur si ji osmahl na Kári pozorné režie a citu pro detail a navrch přidal sto padesát kilo neohrabané lásky v podobě skvělého Gunnara Jónssona. Nenápadný vrchol na závěr. Ukrajinec Vitalij Manskij projel s kameramankou Alexandrou Ivanovou kus světa podél plynovodu a vytvořil novodobý epos o obyčejných lidech a rozdílných zvycích. Podmanivé, chytře nasnímané a místy prudce vtipné – dokumentární dílo, kterému i my budeme rádi říkat film.

Příště budeme mluvit až Do posledního dechu, což v našem případě znamená smrt uprostřed prvního vstupu.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.