Čelisti: Kluci v Ironu

4. březen 2014

Železní muži Radia Wave znovu dobývají svět. Dan si z domova přinesl kladívko a pláštěnku, Aleš jarmulku pomalovanou hvězdami a pruhy a Vít si z roury od kamen a pružení Trabanta sestrojil nezničitelné brnění.

Ale znáte to, není důležité, co má člověk na sobě, důležité je, co má v sobě. Proto Dan někdy chodí do vysílání nahý. Jeho velkým vzorem je Tony Stark, který se pochopitelně kvůli ratingu obnažit nemůže, ale ve třetí díle ukazuje, že nemusí mít high-tech mašinky, když mu k dokonalosti stačí nějaký ten kutilský vercajk a charisma Roberta Downeyho Jr. Humorem a nadsázkou našlapaný závěr trilogie, který si dělá dobrý den z kolegů Avengerů i superhrdinského patosu, se dočkal jednoznačné pochvaly. Všichni chceme být jako Iron Man, mít barák u moře, garáž plnou veteránů, mluvící počítač a tlustého bodyguarda. Jen tu Gwyneth by si osud mohl nechat od cesty a dopřát nám třeba Scarlett Johanson. Každopádně se spokojíme i s málem.

Trochu to platilo i v případě zcela neironického dramatu Nora Pettera Næsse s odpuzujícím názvem Kříž cti. Někdy stačí chajda v norské divočině, nějaké ty ovesné vločky, pár slušných herců a hlavně, mámo, ty panorámata, aby se narodil příjemný, staromilský a sympatický snímek. Není tajemstvím, že skandinávské sněhové pláně se zjevují ve snech Víta i Aleše, jen jestli můžeme osud zase poprosit o trochu cenzury, chatu ano, sníh ano, divočinu ano, běžky ano, ale toho blonďatého fanatika s Mein Kampfem ne.

Příště cestujeme do seriálu s dvojicí vzácných hostů. A nebude to na pokračování.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio