Čelisti: Kurýři tisíce a jednoho ponurého škváru

14. září 2015

Někdy se i na poměry Čelistí sejde neobyčejné množství otřesných materiálů, jejichž interpretace dělá otrlému triu značné obtíže. Nový díl filmově-kritického běsnění se ocitl pod kanonádou nezdařených filmů.

Tím prvním byl nový film italských klasiků, bratrů Tavianiových, u kterých by člověk ještě donedávna nehádal tak silné tvůrčí vyhoření. Jenže jejich verze Boccacciova Dekameronu je úžasná skutečně jen podle názvu, jinak jde o koženou a mrtvolně profesorskou interpretaci díla, které na svou dobu vyniká živelným jazykem i fantazií.

Ničím podobným nikdy nevynikal Kurýr, ale když si původní trilogii srovnáme s údajně dotankovaným Restartem, začne se nám v uších škvařit bionafta. Luc Besson už ani omylem nepřipomíná dealera svižných béček, kterými nás zásoboval před lety. Jeho nový producentský výtvor zavání spíš špatnou reklamou na drahá auta a neexistující charisma Eda Skreina, jenž proti svému předchůdci Jasonu Stathamovi vypadá jako opuštěné štěně.

A teď trochu skutečné hrůzy. Není tajemstvím, že Vít s Alešem patří mezi velké ctitele hororu Sinister, ve kterém Scott Derrickson předvedl neobyčejně nápaditý audiovizuální teror. Pod druhým dílem je podepsaný „jen“ jako producent a scenárista, což nápadně připomíná mrzačení vlastního potomka. Sinister 2 je tupý, agresivní, neinvenční kus, který odkaz jedničky obohacuje pouze o nadměrné množství absurdity a neskonale bizarní herecký výkon Jamese Ransona, muže, který buď pochopil, v jakém nesmyslu hraje, nebo to na place přehnal s drogami.

Probírané filmy:
Úžasný Boccaccio, Kurýr: Restart, Sinister 2, Gangster Ka

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka