Čelisti: Letíme s usárnou za Ládínem

21. únor 2013

Milovníci pozdních bratří Nedvědů a jiného folkového terorismu. Ctitelé souhlásek Jana Vyčítala, usáren, leteckých katastrof a nalajnovaných osudů. Čelisti a jejich další převratná odhalení.

Začalo to jednou katastrofou. Měla jméno Zemeckis a mezi kritickou trojicí nezavládl úplný soulad, jak velká vlastně byla. Pro Víta ze dvou třetin snesitelná, pro Aleše z třetiny koukatelná, pro Daniela naprosto nepoživatelná. Charakterní drama amerického klasika Let, které odvážně ukazuje, že některé aerolinky létají na koks (a vyplatí se to), je bohužel jinak naprosto krotké a prosté turbulencí. Zato patos tam servírují každých deset minut.

Řevnivost nepustila kritické trio ani nad kontroverzním počinem „generála v sukních“ Kathryn Bigelow. Třicet minut po půlnoci Čelisti milují, hlavně když nad usárnou stoupá dým z bramborové nati. Filmová verze honu na Ládína ale rozdělila – pro Daniela ideologická agitka, pro Víta zajímavá studená procedura, pro Aleše prášek na spaní. Příště se tak vrátíme k našim oblíbeným deskám a z větví bude Manitou se dívat, za kolik nakoupíme u stánků na levnou srandu.

Čelisti: Tak neváhej a vejdi, i když dobře víš, že bráchu mám (a jmenuje se Ládín)!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.