Čelisti: Marné hledání nepoznaných spojenců

30. leden 2017

Mezi dokumenty, Oscary, kubánskými gayi a papundeklovými válečnými dramaty se odehrálo další střetnutí nevyzpytatelné osy zla jménem Čelisti.

Na programu byly hned dva dokumentární kousky, které sledují svoje aktéry v proměnách času. Helena Třeštíková strávila rozhovory a snímáním rodiny Strnadových celkem 35 let, ale pokud má být celovečerní sestřih pointou jednoho z vrcholů Manželských etud, tak nad autorkou asi definitivně zlomíme thonetku. Odfláknutá poslední třetina do značné míry devalvuje roky usilovné práce. Do křížku s časem se pustila i poněkud apatická superstar federální pop music Richard Müller. Dokumentarista Miro Remo si titulem „nepoznaný“ uložil značný úkol, který ale překvapivě plní. Riša ukazuje jako osobu, která už vyšla „po schodoch“ příliš vysoko a nedostává se jí dechu. Čehož zneužívají podstatně méně talentovaní jedinci. Tenhle dokument je nepříjemný, otevřený a vlastně trýznivý. Což mu slouží ke cti.

Čtěte také

Podstatně méně uspokojení vyvolaly celovečerní filmy. Robert Zemeckis se po svém jalovém pionýrském období není schopný zbavit prokletí digitálního papundeklu a tentokrát to odneslo válečné melodrama Spojenci. Brad Pitt se sice rozpomněl, jak mu kdysi za války se skopčáky náramně šly různé cizokrajné akcenty, ale tentokrát sklouzává k čisté frašce. A když to nezachrání ani Marion Cotillard, je na místě doporučení, aby si Robert zopakoval lekce raného zemeckisu.

Záchranu marně hledáme v Havaně a ve frenetickém rytmu bouřících emocí. Queer drama Viva Ira Paddyho Breathnacha jich sice obsahuje celá vědra, ale tak nějak zapomíná, že nejde o kvantitu. Příběh transvestity Jesuse je vystavěný v duchu pravidla toalety, co padne na hlavu tomu… no, však víte.

03789298_0.png

Poslechněte si celý pořad!

V příštím díle nás čeká rozpačité truchlení s Jackie, infarktový vítěz Cannes Já, Daniel Blake a sdrcerváč Místo u moře.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.