Čelisti: Mašinfírové gadžovské polyfonie

24. duben 2014

Záhadu, kolik hlasů se dá během jedné věty navrstvit tak, aby nebylo rozumět vůbec ničemu, řeší Čelisti opět naprosto přesně: tři.

Úvodní soutěž v novinkovém překřikování rázně uťal Vítův monolog nad dalším Českým žurnálem. Půlroční stáž Tomáše Kratochvíla v předlickém ghettu svými výsledky nepotěší instituci zvanou Slušný Čech, zato lidi toužící po osobním a osobitém vhledu do života romské komunity uspokojí přinejmenším jako jedna z mála vlaštovek, která přilétá přímo z útrob sociálně vyloučených oblastí. Pravdu se samozřejmě dočtete výhradně v diskusních fórech, ale my, pravdoláskaři, rádi sledujeme tyhle dokumentaristiky… A Gadžo není výjimkou.

Sociálně vyloučené oblasti jsou mimochodem jedna z mála věcí, které netrápí Amazing Spider-Mana. Ten pro účely druhého dílu restartované série poněkud zvážněl, ztratil lehkost, civilní šmrnc, integritu a vůbec mu ty životní chandry příliš neprospívají. Alespoň technicky jde o exkluzivní ukázku toho, že kdo nosí v kině brýle, nemusí být nutně slepý nebo zmanipulovaný. Občas se prostě 3D a velké plátno hezky snoubí. Škoda že o moc víc harmonie ve filmu Marca Webba není.

A to nejlepší nakonec: lekce jihokorejské výslovnosti skončila obvyklým mezinárodním incidentem, každopádně faktem zůstává, že mistr Joon-ho Bong natočil jednu z nejlepších sci-fi posledních let. Snowpiercer potěší milovníky vláčků, zimy, konců světa, hmyzích proteinů, zubních náhrad, amputovaných končetin, sekerníčků, solárek, suši, sněhu a ledních medvědů. Strhující design, famózní pohyb prostorem, esteticky vypilovaná režie a přes několik výhrad i výtečně vystavěné vyprávění. Tenhle sněžný expres vám nesmí ujet!

Čelisti: váš věčný stroj.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.