Čelisti: Mikrob, Gasoil a bezva chlapi s pornokníry

30. květen 2016

V opět trochu pozměněné sestavě a znovu s Tondou Tesařem na hrotu zasedl tříčlenný poradní sbor, vyladil mikrofony a zhodnotil několik událostí, které hýbou kinematografií.

Vít ještě zpracovával dojmy z Cannes. Zatímco většina jeho kolegů zvracela mořské ryby a léčila si záněty žaludku z filmu The Neon Demon, čelistní matador vyložil několik metráků dojmů, především k finální selekci cen. A nešlo se přitom vyhnout hysterickým výstupům Xaviera Dolana, podivně opomenutým herečkám a samozřejmě vítěznému snímku Kena Loache.

Ve Francii zůstaly Čelisti i v dalším průběhu. Hračička Michel Gondry se vytasil s dalším celovečerákem, tentokrát s pohodovou roadmovie Mikrob a Gasoil. I když zcivilnění poetiky a přechod k filmům pro dospívající Gondrymu trochu pomohly, celovečerní stopáž pro něj pořád představuje nezdolatelnou výzvu. Nápadů není tolik a rytmus není tak dravý, aby utáhl poměrně dlouhé vyprávění. Tak snad příště, Míšo.

No a na závěr trefa do Černého. Byl to Shane (Black). Scenárista Posledního skauta a první Smrtonosné zbraně a režisér třetího Iron Mana se vrací s novým projektem Správní chlapi, kterému dominuje bauch money mix Russella Crowa a neodolatelný komický šarm gumáka Ryana Goslinga. Nekorektní, tvrdě nahláškovaná, nonsensuální a očistná penetrace hned několika žánrů a retro stylů má tzv. balls na pravém místě. Pokud to máte rádi tvrdě do ksichtu, neváhejte. My zatím poštelujeme mikráky a příště zase přímo do podvěsku na minus šedesát!

autoři: Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio