Čelisti: Mistrovský hon na muňky

10. leden 2013

Úděl mladých válečných veteránů je trudný. Sexuální frustrace, psychózy, pití ředidla, záchvaty agresivity. To všechno čelistní trio důvěrně zná. Aniž by kdy bojovalo v jakékoli válce.

Život rozhlasových filmových patologů je však něco jiného, to je samá přehlídka, samá paráda, samý Hon. Dánský fořt Thomas Vinterberg namířil svou kulovnici na nehezké vlastnosti vesnické komunity, která začne pronásledovat nevinného vychovatele. A nutno říci, že opět nalezl starou dobrou mušku. Přes drobné výhrady k tempu střelby složil kaňoura mainstreamového dramatu ranou rovnou mezi světla.

Světlo nám trochu zhoustlo mlhou v případě Mistra, dramatu z dílny kovodělného závodu Paula Thomase Andersona. Americký solitér patří mezi největší režijní mistry dneška, každopádně jeho nový počin je vysoustružený s tak okázalou zálibou v podivnu, že se z něj trochu vytrácí ona monumentální soudržnost ropného masterpieceu Až na krev. Buď jak buď, tenhle film-fragment-psychóza-vyšinutí z vazby patří ke skutečným fetišům. I díky pavoučím kreacím Joaquina Phoenixe a vodnatému pysku Philipa Seymoura Hoffmana.

Příště? Nakoupíme v Tennessee nějaké ty otroky. Čelisti – plantážníci vašich srdcí.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.