Čelisti: Nejšťastnější den v životě Jana Masaryka...

17. březen 2017

… rozhodně nebyl ten, kdy dostal nálož Českých lvů. Nejen o tom byla řeč v dalším vydání fluidního magazínu o tom, co hýbe filmem a podvědomím moderátorského tria.

Poněkud eklektické přeskoky mezi tématy odpálil právě mistr Jan a jeho socha, kterou vysekal z mramoru Roden a režisér Julius Ševčík. Podle Dana se potvrdilo, že druhý jmenovaný umí točit filmy se standardní řemeslnou kvalitou zahraničních produkcí, stejně jako to, že první jmenovaný do svých rolí vnáší spíše sám sebe než své předobrazy. Jedna z několika pochyb nad tím, zda je Masaryk skutečně takovou událostí, o jaké řvou Lvi na střeše.

V českém kontextu zůstáváme, jen si pod hlavu klademe chemlonový polštářek veřejnoprávní detektivky. Projekt Marka Najbrta, Ondřeje Štindla a dalších vytváří časovou bránu mezi současností a reálným socialismem a skrze ni posílá mladého detektivka Filipa Marvana do 80. let. Přes zápolení s převzatým konceptem BBC a režijní i scenáristickou nedotažeností přináší Svět pod hlavou alespoň závan tuzemské originální show, která jen neopakuje zažité stereotypy. Trochu bulharského skřípání výhybek přináší Glory, skvostně promazané sociální drama a ostrá společenská satira, které se podařilo na kolizní kurz navést poctivého prosťáčka a ambiciózní PR šéfku ministerstva dopravy. Film, který na rozdíl od hlavního hrdiny absolutně nekoktá.

Čtěte také

A na závěr drobný finský boxer Olli Mäki a nejšťastnější den v jeho životě. Vítěz canneské sekce Un Certain Regard Juho Kuosmanen natočil černobílý film, který je o boxu jen ve druhém plánu. Je o prchavé a neokázalé nostalgii, o tom, jak nás zdánlivě velká výzva v životě může zcela minout, protože se objeví jiná, o soucitu a manipulaci, jemném finském humoru. Poetický, něžný a mistrovsky natočený film se místo rozdávání direktů laskavě usmívá.

Ze seriálu České televize Svět pod hlavou

Zpátky k cynickému šklebu se vrátíme za týden!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio