Čelisti: Nikdy nejste sami

10. duben 2016

S námi ne. Nekonečná penetrace vašeho soukromí moudry o filmových premiérách pokračuje dalším dílem, který se celý točil kolem sklepů, pedofilie a ztráty kontaktu s realitou.

Nikdy bychom nečekali, že se od ní odřízne Petr Václav, filmař, který ji dokázal vždy držet pevně za pačesy. Jenže po syrové a autentické Cestě ven přichází s polokomediální sociální freskou Nikdy nejsme sami a zřejmě nebudeme sami v názoru, že to je prachmizerný, rozklížený a místy až komicky přepjatý film. Zkušený filmař v něm evokuje spíš jurodivého debutanta, který chce najednou vyřešit všechny problémy současnosti.

S vršením témat si o poznání lépe poradil nezvaný host Tom McCarthy ve svém oscarovém Spotlightu. Investigativní, věcný, mistrně zahraný a svižně napsaný film o rozkrývání pedofilního skandálu v bostonské církvi sice není nijak přelomovým dramatem, ale se závažným námětem se vypořádává velmi obratně.

A konečně něco pro milovníky velehor sádla. John Goodman se pro roli v nové katastrofické komořině Ulice Cloverfield 10 ozbrojil mocným pásem mastných kyselin a jako medvěd táhne film, který se obejde bez spektakulární akce. Vystačí si s jedním bunkrem, dvěma auty, trochou kukuřice a třemi skvěle napsanými postavami, mezi nimiž se ve stísněném prostoru rozehrává hutné psychodrama. Konceptu „takových jiných katastrofáčů“, které patří pod hlavičku projektu J. J. Abramse Cloverfield, debut Trautenberkova nemanželského syna Dana Trachtenberga ostudu nedělá. Naopak, aspiruje na nenápadný objev roku!

Příště se vypravíme do Severní Korey, kde už slunce radši ani nezapadá, aby ho neposlali lámat kámen.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.