Čelisti: O surrealismu Belgického krále, omylech Netflixu, Autech a zapomenuté míse

17. červen 2017

Nekončící seriál filmově kritických bajek se tentokrát zaměřil na teritoriálně, platformově i generačně různé jevy, které hýbou současnou popkulturou. Nedaleko studia navíc kdosi zapomněl záchodovou mísu, což výrazně předurčilo tón vysílání.

K surrealistickému setkání mísy a filmové kritiky (na pitevním stole) ponejvíce pasovala nenápadná premiéra koprodukčního filmu Belgický král, který vládne chytrou fúzí mockumentary, road movie a satiry na současnou Evropu. A to navzdory určitým pochybám Dana nad přílišnou subtilností a prvoplánovostí některých míst. Aleš naproti tomu vyzdvihl jasné přednosti – jemný humor periferie a precizní hru s formou.

Nejmladší posluchače dozajista zaujal výklad o třetích pixarovských Autech, které opět roztočily motor do obrátek, které druhému dílu tak chyběly. Hravě zrežírovaná, místy snad jenom nadměrně doslovná jízda tak zaujme milovníky vůně benzínu i ty, kteří se k němu z bezpečnostních důvodů zatím nesmí ani přiblížit. Přesto mají Bleska McQueena i na slipech (nemáme na mysli Aleše a Víta, ti nosí na trenkách Mimoně, jak známo).

Z filmu Auta 3

Dan Řehák je muž barokní postavou, ale renesanční svým rozhledem, což dokázal vstupem o zajímavém experimentu Neilla Blomkampa, který založil maličké Oats Studios, kde se pokouší spojit guerillovou filmařinu s principem volného sdílení nápadů. Za obolos se tak můžete na herní platformě Steam stát součástí kreativního procesu, z něhož by měly vzejít zajímavé kraťasy a seriály. My to zkoušeli, ale naše dystopické sci-fi o muži, který žije v pater nosteru, neprošlo sítem.

Čtěte také

Poslední příspěvek do kypící mísy témat se také nesl v duchu progrese. Hodnocení původní filmové tvorby Netflixu napřed spadlo do negativních hodnot, protože ani válečná satira War Machine s Bradem Pittem, ani rodinné scífko o šestitunovém super-praseti Okja se příliš nepovedlo. Kreativní chaos a přehlídku herecké nesoudnosti rázně utnula až netflixovská artovka Meyerowitz Stories, ve které vynikající režisér Noah Baumach otevřel vysokou školu scenáristiky i vedení herců.

Příští týden Čelisti konečně dospějí ke svému konci. Michael Bay totiž uvede páté Transformery a pro nás je to příležitost, jak důstojně ukončit svoje působení na Zemi a vyrazit ke hvězdám (v pulzní záchodové míse). Máme si co vyříkávat s naším Stvořitelem. A on s námi.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.