Čelisti: Ochraptělé konkláve překračuje poslední Tabu

13. leden 2017

Dlouho jsme v Čelistech nedali prostor pořádné kvalitní bedně, takže nastal čas svolat tři kardinály na valnou hromadu a vypustit černý dým.

Ještě než studiem zavonělo večerní kadidlo, došlo na dvojitou porci novinek (samozřejmě s příchutí televize) a filmový předkrm. Ten obstaral Ben Affleck, jehož gangsterku Pod rouškou noci strhala americká kritika, ale pod rouškou čelistního dne vypadá spíš jako další Benův podařený projekt. Obsahuje tolik témat a postav, že by obstála jako minisérie, ale i ve zhuštěné podobě má ostře nabité kvéry.

Kubánský rum, který pašuje hlavní hrdina filmu, následně splachujeme slanou vodou a biografií slavného oceánografa a dobrodruha Jacquese Cousteau. Francouzi se sice snaží o lehce demytizační pohled, ale snímek s název Odysea je spíš takovou ilustrovanou a nedostatečně konfliktní selankou se spoustou hezkých podmořských záběrů.

A teď už po hlavě do televizní tvorby. Mladý papež by vystačil na samostatný díl. Nevyrovnaná, ale brilantními momenty překypující série zachytila italského kardinála marnivosti Paola Sorrentina ve hvězdné hodině, jaká u něj už dlouho nebyla k vidění. Ne, ani v přeceněném Mládí a Velké nádheře. Musíme zacouvat v čase podstatně hlouběji, abychom pro tuhle tvůrčí erupci našli soupeře.

03781121.png

Následky naší lásky pocítil Sherlock, jehož 4. série je zatím největší výprodej (a to už ani ta předchozí nebyla žádná hitparáda). Do sebe zahleděný a stále chatrnější svět může ohromit už jen nekritické uctívače bratrské lásky dr. W. a pana S. Čím si spravit náladu? Třeba lekcí mručení, kterou v novém seriálu Tabu provozuje Tom Hardy. Máme za sebou pilot: a jako jo. S mrtvými si pokecáme rádi i příště.

Samozřejmě v přímém přenosu, tak buďte u toho!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio