Čelisti: Ostrov hororových pokladů

7. únor 2016

Různé formy děsu v nás budily čtvrteční premiéry. Dánská dívka odstrašuje kýčem, Halloween nestárnoucí stavbou napětí. A rumunská bakalářská historka Poklad vyděsí ty, kteří se bojí dlouhých a nedějových epizod ze života postsocialistických společností.

Koblížek Corneliu Porumboiu platí za vtipálka nové rumunské vlny a aktuálním filmem to jen potvrzuje. Trpělivě budovaná anekdota, v níž se zrcadlí problémy jeho domoviny, okouzlí milovníky detektorů a minimalistického zahrádkaření. Pokud vás ale lákají ornamenty, třásně, slzičky v dešti a velké osudové příběhy, zazvoňte si u Dánské dívky. Za nás odporný, toporný a přepjatý kýč, ale oscarová akademie to cháluje a lidi to dojímá. Něco je s naším přešitým vkusem špatně. Nebo dobře, záleží, odkud se díváte.

Závěr pro klasika: John Carpenter stojí za dvěma skvosty filmového strašení – fantasticky vymrzlou Věcí a pomalou kuchačkou Halloween, která se znovu dostává do kin. Nikoho nepřekvapí, že pořád vypadá a podřezává líp než 99,9 % současných hororů. Příště reprízujeme, protože Aleš s Vítkem jedou porcovat dýně v Berlíně.

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.