Čelisti: Perly z kolekce filmů pro památníky

22. září 2016

Mistr jazykových aktualizací Daniel Řehák přispěchal s dalším novotvarem, který zaměstná mnohá lexikologická oddělení. Vynález filmu pro památníky je ale velkou výzvou pro celou kulturní scénu.

Nejen pro Památník národního písemnictví, kam somnambul Aleš Stuchlý chodí ve tři ráno uvádět imaginární filmy Pabla Larraína. Své by o nich mohli vyprávět dědicové Otakara Vávry či Hugo Haas aka Hugo Haze (duchové obou se vrací na plátna kin). Památník čítající desítky svazků má Woody Allen, který nedávno přidal zápis s názvem Café Society. Ne právě nezapomenutelný, ale stále elegantně nostalgický a intelektuálně svěží.

Památník zapomnění začíná připomínat tvorba násilnického dánského dítěte Nicolase Windinga Refna, jehož tvorbu vykuchal Vít Schmarc. Na nový počin Neon Demon si posvítil Dan a nutno říct, že to vzhledem k jeho průhlednosti nedalo moc práce. Pubertální, prostoduchý a téměř bezbranný horor z prostředí módních mol ani omylem nepřipomíná dílo člověka, který oživil magii LA v neo-noir Drive.

03710408.png

Vyuzené překvapení nám uklohnil Peter Berg, úsporná realistická verze Michaela Baye a méně múzická verze Paula Greengrasse. Drama inspirované největší ropnou katastrofou v dějinách USA, Deepwater Horizon, má sice trochu triviální podtón adorace hrdinů dělnické třídy, ale svůj džob vykonává s velkou dávkou přesvědčivosti a hereckého šarmu. Napínavý katastrofický biják, který nikdy vysloveně nehoří trapností a patosem. Navíc i fyzikálním negramotům našeho ražení umí vysvětlit, proč vrtná souprava sem tam bouchne.

Slavný „milk shake“ z ropného eposu Až na krev zůstává nepřekonán, ale za tohle texaské barbecue se Berg nemusí stydět. Solidní žánrová práce.

Příště si ogrilujeme zásobu seriálových flákot. Čelisti – šéfové ze čtvrté cenové!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka