Čelisti: Piráti z Karibiku – Salazarova pomsta z Cannes probudila městečko Twin Peaks

26. květen 2017

Pozvání do studia tento týden opět přijali filmoví publicisté Antonín Tesař a Kamil Fila, aby společně poklábosili nad aktuální dávkou seriálu Twin Peaks a zhodnotili pátý díl série Piráti z Karibiku.

Tomu však předcházely novinky plné „sequelů“, „rebootů“ a „remaků“, jak bývá v poslední době zvykem. Druhého pokračování se podle Antonína Tesaře dočká vesmírná parodie Mela Brookse Spaceballs, zpátky na nebe by se měl vrátit i Tom Cruise ve vojenské pohádce Top Gun 2, tentokrát pod vedením vizionáře Josepha Kosinskiho. Šance začít znovu se dočkají i svůdní Charlieho andílci, pokud je do té doby nesežerou zombie z obnovené série Resident Evil. Co by si o tom všem myslel nedávno zesnulý Roger Moore, kterému jsme věnovali krátkou vzpomínku, to už se bohužel nikdy nedozvíme…

Daniel zavolal Alešovi a Vítkovi do Cannes, aby se dozvěděl, že letošní soutěž čpí marností. Mezi zklamáními z děl některých věhlasných autorů, jako jsou Michael Haneke nebo Ruben Östlund, se však našly i dvě perly. Jednou z nich je devadesátkové drama o životě s AIDS, pojmenované tanečním tempem 120 BPM, které se stalo předběžným kandidátem na Zlatou palmu. Podobné nadšení prožili naši chlapci i po zhlédnutí hořké komedie The Meyerowitz Stories režiséra Noaha Baumbacha, v níž se objevilo nečekaně zralé herectví Bena Stillera a komediální talent Adama Sandlera. Jinak prý francouzská Riviéra nic moc…

Městečko Twin Peaks se stalo dějištěm nejpodivuhodnějšího seriálu počátku devadesátek a po pětadvaceti letech se vrací na obrazovky. Antonín Tesař i Kamil Fila mají z návratu agenta Coopera radost a celou sérii, včetně nových epizod, v souhrnu označují za nejlepší dílo režiséra Davida Lynche. Ačkoli je na kritiku osmnáctidílného seriálu po čtyřech dostupných dílech ještě brzo, ze snahy o popis nepopsatelného se zdá, že pomalu se zamotávající mysteriózní dějové linky Lynchova oživlého snu bude stát za to rozplétat.

Čtěte také

Pozitivně nakonec vyzněla i debata o pátém pokračování pirátských dobrodružství pro celou rodinu, jež tentokrát svěřilo studio Disney do rukou dvěma norským režisérům, Joachimu Rønningovi a Espenu Sandbergovi. Ačkoli mají za sebou akorát historický válečný film Max Manus a adaptaci mořeplaveckých výprav Thora Heyerdhala Kon-Tiky, plavba s velkým hollywoodským rozpočtem, všudypřítomnými vizuálními efekty a odpovědností vůči dětskému publiku jim mimořádně svědčí. Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta je dosud nejsvěžejším dílem série a nic na tom nemění ani fakt, že Johnny Depp působí přeci jen krapet unaveně. Nikdo z přítomných ve studiu nečekal, že franšíza, která poslední dva (možná tři) díly klesá ke dnu, se vynoří s tak životnou energií, za niž je zodpovědná zejména odvážná a strhující režie. Ta je schopná zakrýt po drtivou většinu filmu i tradiční scenáristické lapsy a jednoduchost figur. Tentokrát je to akce, a nikoli Jack Sparrow, na čem nejnovější pirátské dobrodružství stojí, a je to jen dobře.

autor: Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.